Jonathan Purcell / Vin Noé

In het dorpje Gamay in Saint-Aubin maakt Jonathan Purcell wijnen van hoge klasse en geweldige energie. Hij huurt zijn cuverie en  wijngaarden in o.a. Puligny-Montrachet & Saint-Aubin van de legendarische J-J Morell.

Na zijn viticultur studies in Beaune en stage bij Philippe Pacalet & Domaine de Montille start Jon in 2016 zijn Project Vin Noé.

Naast de prachtige gaarden rondom de cuverie maakt Jon nog een handje vol verschillende wijnen van aangekochte druiven uit de Maconnais, Beaujolais en andere delen van de Bourgogne. De wijnen van Jon worden enkel spontaan gefermenteerd en gemaakt zonder enkele vorm van toevoegingen en filtratie.

Jon is een inspirerend persoon, in omgang maar ook in de stijl van het wijn maken. Elk bezoek bij Jon is iets om nooit te vergeten. De echtheid en eerlijkheid in zijn wijnen is terug te vinden in de gesprekken die je met hem voert.

 De wijnen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de meest prachtige restaurants over de hele wereld. Ik ben maar al te trots onderdeel te mogen zijn van het delen van deze prachtige wijnen in Nederland.

Bastian Wolber / Laisse tomber

Een jonge en zeer talentvolle wijnmaker uit Volnay, Bourgogne.

Met grote trots mogen wij de wijnen van Bastian vertegenwoordigen in Nederland.

Bastian is een zogeheten negociant, waarbij hij druiven aankoopt om vervolgens zelf de vinificatie uit te voeren. Buiten puur en alleen het aankopen van druiven heeft Bastian wel een speciale band met de boeren van wie hij de druiven koopt. Op deze manier heeft hij een betere connectie met de druiven en de herkomst, en is hij dus het gehele jaar aanwezig bij het werk in de gaarden. 

Buiten alleen al het opstarten van het Wasenhaus project met zijn broer Christoph Wolber heeft Bastian CV waar je ‘’U’’ tegen  zegt. Grote namen zoals Ganevat en Bizo behoren tot dit rijtje. Deze ervaringen proef je terug in zijn wijnen; bedachtzaam, schoon en een uitermate krachtige expressie van de terroirs.

 2022 is het eerste officiële jaar vanuit zijn nieuwe cuviere midden tussen de 1er cru gaarden.

Ik heb het geluk gehad onderdeel te mogen uitmaken van de pluk en vinificatie.

Het was een bijzondere ervaring die me nog jaren gaat bijblijven. Onlangs hebben we de wijnen uit het vat mogen proeven, en deze waren van uitermate hoge kwaliteit.

De wijnen van Bastian zijn prachtige reflecties van de gaarden in en rondom de Cote d'Or. Ik durf te zeggen dat Bastian een van de grootste talenten is in de Bourgogne. 

De wijnen zijn gemaakt zonder enkele toevoegingen van sulfiet.

Alle wijnen zijn te verkrijgen op allocatie, helaas in niet al te grote oplagen.

Neem contact met ons op voor meer informatie.

Contact

Benoit Rosenberger / verre de terre

In het dorpje Saint-Maurice is de nu al bekende wijn-rockster Benoit Rosenberger gevestigd.

Tijdens mijn  bezoek afgelopen winter heb ik een kijkje mogen nemen in zijn cuverie en glimp op mogen vallen van zijn gaarden op de vulkaan van het dorp.

 Benoit is een oud computer technicus en programmeur en heeft in 2013 zijn kantoor leven ingeruild om wijn te gaan maken in een van de meest interessante en opkomende wijngebieden van Frankrijk.

 Hij onderhoudt 3ha Gamay van 50 tot 80 jaar oude stokken groeiend op basalt, graniet en vulkaan zand.

Alles in de gaarden wordt bewerkt met de hand en hij gebruikt geen enkele vorm van chemicaliën gedurende het gehele proces. Hij bewerkt de gaarden enkel met gebruik van thee infusies als paardebloem, brandnetel en pijnboom. Ook in de cuverie komt geen enkele vorm van chemicaliën kijken in het proces, de wijnen worden gebotteld zonder enkele toevoeging van sulfiet.

 De wijnen van Benoit zitten vol met energie. Licht en doordrinkbaar met een krachtige minerale finish van de energieke bodem. De oplages zijn echter erg klein, wat de wijnen nog bijzonderder maakt. We doen ons best om de wijnen zo veel mogelijk met iedereen te delen.

 Met trots mogen wij de wijnen vertegenwoordigen, bedankt Benoit!

 

Henri Chauvet

In de lente 2021 nam Henri 10,5 hectare over in Boudes, Auvergne.

Boudes staat bekend om zijn prachtige terroirs die een unieke mix vormen van lavasteen, limestone, witte & rode mergel.

 Henri was een business man die terugverlangde naar ‘’buiten’’ en werken in de natuur.

Zijn eerste vintage is er gelijk eentje voor in de boeken. De wijnen spreken en hebben een echt eigenwijs karakter, voor Auvergne maar zeker niet voor Boudes. Je mag het omschrijven als lokale wijnen, van het exacte terroir, Wat in Boudes dus erg verschillend is per 100 meter.

De naam Chauvet zingt al rond in de wereld van natuurwijn als een echt opkomend talent, al zingt hij zelf liever zijn eigen lied. Hij wil niet natuurlijk werken om in de stroming mee te drijven maar omdat hij geloofd dat hij zijn terroirs op deze manier het best kan laten spreken.

 Na mijn bezoek was ik erg onder de indruk van de wijnen en ik ben erg blij dat ik dit met jullie mag delen. Wij kunnen niet wachten op het volgende jaar, en het jaar daarna!